Som nybegynder er der mange ting at overveje.
1. Hvilken sko skal jeg have?
2. Skal jeg løbe selv eller med andre?
3. Hvordan undgår jeg skader?
4. Hvor meget kan jeg klare?
1. læg en plan
Tempoet man starter i er vigtigt. Mange er tilbøjelige til at lægge for hårdt ud. Så mister man pusten efter få minutter og bliver også let øm i benene. Læg ud i et roligt tempo – nok lidt langsommere end du synes ser smart ud. Vær god ved dig selv og løb måske kun tre minutter og gå to på den første tur. Gentag det to tre gange. Løb for eksempel rundt om blokken eller om ad den nærmeste villavej. Ugen efter tager du to blokke eller villaveje, tredje uge tre veje væk – på den måde øger du hurtigt din rute. Allerede efter en uges tid vil du opleve, at du kan løbe mere – at det bliver lettere. Og husk, at det altid er bedre at komme ud at gå end slet ikke at komme ud og bevæge sig.
2. Køb et par gode løbesko
Gå i en sports/specialbutik for løbere, hvor du kan få lavet en løbe analyse. Find et sted hvor du føler dig tryk og er sikker på at kunne blive rådgivet rigtig. Hvis du ved, at du har problemer med fødder eller ben, kan det komme på tale, at der skal en fysioterpeut ind i billedet
3. Start blidt og løb regelmæssigt
Løb to, gerne tre gange om ugen. Løb hellere flere korte ture end få lange. Med gradvise og små stigninger kommer løbet til at fylde mere og mere i forhold til gangen. Og pludselig løber du hele ruten. Det skal dit løbeprogram også gerne vise. En god ide er at få lavet et løbeprogram så du sikre dig at undgå skader. Begynderfasen er der hvor flest bliver skadet.
4. Find ud af, hvor du kan eller vil løbe
Hvad findes der af stier i dit lokalområde – sikkert flere end du lige kender. Udforsk dit nær område, en fordel i starten er at finde grus og skov stier, det er mere skånsomt for led og sener.
Og tænk praktisk - måske du kan løbe hjem fra arbejde, måske en del af vejen, et par gange om ugen.
5. Alene eller i fællesskab
Overvej om du gerne vil løbe alene eller sammen med andre. Hvis det sidste er tilfældet, kan du måske lokke en ven eller en nabo med. Det kan også være en god motivationsfaktor. Eller du kan melde dig ind i en af løbeklubberne, de har som regel flere fælles løbeture i ugens løb. I disse tider har så godt som alle løbeklubber tilbud til nybegyndere.
Det vigtigste er, at man har det sjovt og får en positiv oplevelse når man træner
6. Mærk efter, hvad kroppen siger
Lidt ømhed her og der undgår du næppe som nybegynder. Ømhed er en ’rød lampe’, der blinker, så den bør du være opmærksom på, men bliv ikke forskrækket, blot det ikke bider sig fast og bliver værre og værre.
I første omgang gearer du lidt ned på løbet og ser om det ikke fortager sig igen. Hvis ikke, bør du kontakte din læge. Eventuelt kan du konsultere en fysioterapeut med erfaring i løbeskader.
7. Sæt et mål
Et motionsløb på fem kilometer om et halvt år kunne være en god mulighed. Et sådant motionsløb er også god motivation, specielt når man har fortalt venner og bekendte om det.
Et skridt ad gangen, og du kommer langt i det lange løb.