Under træning og konkurrence sveder man som bekendt meget. Undersøgelser har vist, at præstationen falder i takt med væsketabet. Tab af 1 liter væske/sved betyder et tab på ca. 10 % af ydeevnen. Ved tab af 3 – 4 liter væske/sved uden tilførsel af erstatning risikerer man akut dehydrering. Man bliver svimmel, får hovedpine og mister i værste tilfælde bevidstheden. Heldigvis er vi sådan indrettet, at kroppen udsender alarmsignaler, der fortæller os, at der er noget galt, så vi stopper før det går så vidt.
Altså skal vi kontinuerligt tilføre kroppen væske under træning og konkurrence for at opretholde væskebalancen. Undersøgelser har vist at en god marathonløber kan omsætte et væskeindtag på ca. 200 ml. pr. ½ time, hvilket svarer til indholdet i et fyldt plast kaffebæger. Fyldes der mere på skvulper det blot i maven
Det vil altid være fornuftigt at indtage væske i en mængde, der svarer til forbruget.
Efter træning er det vigtigt, at man hurtigt (inden for 1 time) regulerer væsketabet ved indtagelse af rigelige mængder vand. Rigtigt doseret nedsættes kroppens restitutions periode væsentligt – 25 – 40 %.
Altså bliver man hurtigere klar til et nyt hårdt træningspas/konkurrence.
Tilsvarende er det meget vigtigt, at man i perioden op til en konkurrence drikker rigeligt med vand for at kroppen er fyldt op og klar. Et sikkert tegn på korrekt væske indtagelse er helt klar morgenurin. Hvis morgenurinen er tyk gul er der lagt op til problemer.
Når vi snakker væske handler det om at være foran!.
Lige så vigtig væsken er under træningen er det daglige indtag af væske også vigtig. Langt de fleste danskere lider af kronisk væskemangel. Vi skal simpelthen blive bedre til at drikke jævnt i løbet af dagen, for at kunne yde vores bedste.